Jogesetek, jogi fogalmak a mindennapok gyakorlatából.

Jogodban áll

Jogodban áll

Online rendeltem, hamisítványt kaptam. Megkárosítottak!

Fogyasztóvédelem level 1000, avagy mitévők legyünk?

2017. március 10. - pestiNő

"Tu ne cede malis, sed contra audentior ito." (Vergilius)

A vész ne ijesszen, még bátrabban szállj szembe vele. 

Általános gondolatok

Kevés téma hoz ki a sodromból jogászként, de ez - mint amikor effektíve meglopnak, olyan zsigeri rossz érzés, és ez  köt össze az összes megkárosítottal, mert mindenki ugyanígy érez, mikor mesélik, mi történt velük. Ilyenkor kijön belőlem a Magyar Györgybe oltott Juszt László, és csúnyábbakat mondok, mint vezetés közben a dashcam fülébe (bestseller lenne az is). Szóval ideje végre leírnom konkrét eset kapcsán a hadra fogható írott betűt, az édes egyetlent, ami minket véd. Ezután a blogposzt után még az is elégedetten csettint majd, aki amúgy rühelli a jogi kérdéseket. Én magam is élvezettel írok le egy elképzelt levelet, amit nagyjából copy/paste illeszthető majd be sok sok esetben. Mintalevél következik, általam gondos munkával legyártott panelekkel, amelyek kivehetők, alakíthatók. Hogy jogi személy elkövethet-e bűncselekményt mondjuk? Persze, annak képviseletében a természetes személy igen. Miért fontos ez? A felelősségrevonás miatt, magyarul, hogy legyen elkövető, valaki, aki él és virul (=természetes személy). Igyekszem tárgyilagos maradni kissé szájbarágós módon, hogy a célszemély fel is fogjon valamit a mondandómból. 

Online rendeltem, hamis áru érkezett, panaszos levelemre pénzt vissza nem kaptam, ellenben még meg is fenyegettek!

Először is: hahahahhah. Másodszor: amelyik kutya ugat, az nem harap, amúgy a helyükben én inkább mélyen kussolnék. Jöjjön tehát a levél, amiben picit felvilágosítjuk, picit megtérdeltetjük a céget. Amennyiben számlát sem kaptunk, elég érzékeny pontra is rá lehet menni, de ez benne lesz a levélben.

"Tisztelt Ügyfélszolgálat!

Sajnálattal tapasztaltam és vettem tudomásul, hogy az Önök által forgalmazott xy termék hamisítvány. Előző megkeresésemre pozitív, számomra elfogadható választ nem kaptam, így ezúton hívom fel szíves figyelmüket jogellenes magatartásuk sarokpontjaira és azok következményeire.

Először is szeretném kiemelni, hogy kereskedelmi gyakorlatuk a büntető törvénykönyv 373. §-ának (1) bekezdésében foglalt csalás tényállását meríti ki, idézem: "Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart, és ezzel kárt okoz, csalást követ el." Önök jogtalan haszonszerzés végett, engem tévedésbe ejtettek azzal, hogy az áruról nem tüntették fel annak eredetét, hamisítvány mivoltát, és ezzel nekem kárt okoztak. Amennyiben tudomással bírok a termék ezen fontos jellemzőjéről, nem rendelek Önöktől semmit. 

Továbbá kiemelném, hogy több, a büntető törvénykönyv (a továbbiakban: Btk.) XLII. fejezetében foglalt, a fogyasztók érdekeit sértő tényállást valósítottak meg:

1) A Btk. 415.§-ának (1) bekezdését idézem: "Aki rossz minőségű terméket jó minőségű termékként forgalomba hoz, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Az általam megvásárolt termék nem eredeti, minősége silány, eredete kétes, használata akár egészségügyi kockázattal is jár, ismeretlen összetevői miatt. Az Önök honlapján nincs tájékoztatás a termék ezen tulajdonságairól.

2) A Btk. 416. §-ának (1) bekezdése egyértelműen fogalmaz: "Aki a jogszabályban vagy az Európai Unió közvetlenül alkalmazandó jogi aktusában előírt megfelelőségtanúsítási kötelezettség esetén kiállítandó megfelelőségi tanúsítványban, illetve megfelelőségi nyilatkozatban vagy megfelelőségi jelölés használatával jelentős mennyiségű vagy értékű termék megfelelőségéről valótlan adatot tanúsít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Önök olyan terméket forgalmaznak, amelynek vélelmezem, nincsen semmilyen, Európai Unióban kötelező tanúsítványa, holott más jogszabály azt előírja. 

3) A Btk. 419. §-ának (1) bekezdése: "Aki a versenytárs hozzájárulása nélkül árut olyan jellegzetes külsővel, csomagolással, megjelöléssel vagy elnevezéssel állít elő, amelyről a versenytárs vagy annak jellegzetes tulajdonsággal rendelkező áruja ismerhető fel, vagy ilyen árut forgalomba hozatal céljából megszerez, tart, vagy forgalomba hoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." Az Önök által forgalmazott termék hamisítvány, eredetéről Önök véleményem szerint nem rendelkeznek hivatalos dokumentumokkal, elképzelhető, hogy azokat kétes eredetű nagykereskedőtől vásárolhatták, számlák, illetve kereskedelmi vámtarifa megfizetése nélkül. 

A fentiek tekintetében az összes tényállás megvalósításának gyanúja merül fel bennem, így az engem ért jogsérelmeket ügyvédi iroda megbízásával, kártérítési peres úton tervezem orvosolni, továbbá tekintettel az ügy természetére, büntetőeljárást is kezdeményezek majd. Mind a perköltséget, mind az ügyvédi költségeimet (35 000 Ft+áfa/óra), mind a ténylegesen okozott kár pénzbeni ellenértékét Önökre kérem majd terhelni. Elképzelhető továbbá, hogy a nyomozó hatóság egyéb bűncselekményeket is feltár, így feljelentést tesz majd adóelkerüléssel, fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cselekmények tárgyában is (áru eredetének tisztázatlansága, számlák hiánya, vámtarifa fizetésével, áfa fizetésével kapcsolatos problémák, általános szerződési feltételekkel kapcsolatos törvényi összeütközések, fogyasztóvédelmi hatósági bírság, stb.)

Tisztelettel kérem tehát ismételten, hogy a számomra eladott termék árát térítsék vissza a 000000-000000-000000 számú pénzforgalmi számlámra. 

Tisztelettel:

xy"

Epic. A célunk minden esetben a pénzünk visszaszerzése, in integrum restitutio, mintha mi sem történt volna, ez lebegjen a kis szemünk előtt. A másik kedvenc témám mondjuk olyan művészek képeinek lopkodása, mint a photoshop guru Borsi Flóra, vagy akár egy sminkmester munkájáról készült fotó, egy kisvállalkozás által készített termékfotó jogosulatlan felhasználása, illetve egy vállalkozás védjegyeinek jogosulatlan használata (logó, cégnév, bármi), erről is írok majd!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogodbanall.blog.hu/api/trackback/id/tr5912321405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása