Jogesetek, jogi fogalmak a mindennapok gyakorlatából.

Jogodban áll

Jogodban áll

A rágalmazás - ismerkedjünk a Btk.-val

de ne aktívan, könyörgöm

2020. október 07. - pestiNő

"Calumniare audacter, aliquid semper haeret."

Vakmerően kell rágalmazni, valami úgyis ráragad.(bár a semper az mindig, de elfogadtam)

 

Szerintem a legjobb tyúkperek egyike a rágalmazás-becsületsértés kombó. 

Ennyire színesen nem tud senki káromkodni, mint mi, még angolul is nehéz dolgom van, nem hogy németül. De! Van sajnos, mikor átléphetünk egy bizonyos határt, amit a törvény már büntetni enged. Enged, mert mindehhez mi is kellünk és a fenti két bűncselekmény (bcs, ejtsd: bécsé) ún. (esküszöm, hogy hosszú ú) magánvádas. Mit jelent ez? Az ügy ura a magánvádló, azaz az az emberke, aki megteszi a feljelentést és erre az eljárás megindul. A magánvádló az ügy ura. Miért fontos ez? Mert az ügyészt nagyítóval keresheted, akkor sem találod. Te vagy ott és kész. Meg az ügyvéded esetleg, ha van, harmincötezer per óra. És így is azt mondja majd, szinte ingyen melózik neked, tudod-e milyen drága most a 100as benzin, a béemwé meg nem eszik mást. 

De maradjunk csak a 100as törvénynél (ezt értette bárki?) száraz papírban, kifejezetten ezzel a két fogalommal ismerkedjünk, a két tényállással. Kezdjük a rágalmazással, a következő poszt pedig a becsületsértésé (mert amúgy hosszú lenne, és legörgetsz, meglátod mennyi betű és nemolvasodel, merttúlhosszú)

Rágalmazás

226. § (1) Aki valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít, híresztel, vagy ilyen tényre közvetlenül utaló kifejezést használ, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évig terjedő szabadságvesztés, ha a rágalmazást

a) aljas indokból vagy célból,

b) nagy nyilvánosság előtt, vagy

c) jelentős érdeksérelmet okozva

követik el.

A Btk. annyira tömény, hogy mint egy verset, úgy illik tudni. Próbálom kissé kevésbé vonalasan leírni pár lényeges részét a dolognak, de lenne még mit (hashbrown (ezt értette vki?) túlhosszúlenne ).

Ami fontos: más előtt valósul meg a rágalmazás, az állítás, amely alkalmas a becsületed csorbítására. Romlik tőle a társadalmi megítélésed, vagyis az, ahogyan az emberek rólad, mint tisztességes mintapolgárról mit gondolnak. Megbízható vagy? Vagy egy szaralak, akire a macskát se bíznám rá? Nem hogy a könyvelést! Amúgy ez nem is vicces, mert ezen állítások alkalmasak lehetnek arra is, hogy a munkáddal összefüggésbe hozzák és esetleg emiatt nem kapsz meg egy pozíciót (kicsi a világ, hidd el). Ez utóbbi az aljas célt is kimerítheti (nehogy Te kapd az állást), a jelentős érdeksérelmet (elesel a nagy cash-től) meg pláne. 

Például a szomszéd azt terjeszti rólad, hogy poligámiát követsz el, több házasságot kötöttél a kelleténél. (Pedig az aztán milyen drága lenne, de nem? Válni meg pláne!). Vagy azt mondják rólad, csalást követsz el (ez nagyon extrémen tág fogalom, sok minden belefér).

Oké, de hogyan bizonyítom? Nos, azt hiszem az logikus, hogy csak úgy tudod, ha visszahallottad valakitől, az pedig elmondja, hogy ő kitől. Akik ilyen bőbeszédűek, melletted is kell álljanak, hogy eljöjjenek tanúskodni. Amúgy lehet őket szépen idézni is, ott pedig meg kell jelenni. Ott pedig igazat kell(ene) mondani. Nem mondom, hogy azonnal hazugságvizsgálóra kötik az tanúkat, de a gyakorlatlan illető eléggé meg van szeppenve a tárgyalóteremben. A legjobb persze az, ha vissza tudod fejteni a rosszindulatú állítás összes elemét, de ez nem feltétel. Elég, ha az utolsó neked visszamondja és mindezt a bíró előtt is elmondja. Úgyis megkérdezik majd a körülményekről és élményszerűen beszámolhat, hogy jutott tudomására, hogy valójában két nejed van. Számos más bizonyítási forma van, hiszen simán a neten is előfordulhat mindez, úgyhogy printscreen. 

Sajna a szomszédot nem vágják azonnal sittre, szóval erre ne is játssz! Kap majd valami ejnyebejnyét, ha be tudod bizonyítani, hogy ő a hátad mögött ezt terjeszti mások előtt és az infó hozzád visszajutott. Itt ennél a pontnál ő bizonyíthatja a saját igazát, hogy a veled élő két hölgy a hites feleségeid. Ha sikerül, 1:1. Ha nem, akkor megszületik az ítélet, és ha nem sorozatban sokadszor követ el valaki rágalmazást, akkor szóba sem kerül a kóter (tud valaki olyat, aki rágalmazásért ül? :D). Mindenesetre kellemetlen lesz neki, mert nyoma marad, elítélték. Békíteni is próbálnak persze, de szerinted ha elett a fene a büntibíróságra, akkor ott szeretnéd, ha elnézést kérne az illető és slussz passz le van minden tudva? Na nemár! Te elvesztetted esetleg az állásod, ő meg aszongya jaj bocsi.

Egyet ne feledj, bizonyítékok kellenek a kezedbe! Ha nem sikerül, akkor az eljárás költségét Te fizetheted. 

Az extra rész - szerintem - mindamellett, hogy megjártál egy büntetőbíróságot, elítélték az ellened vétőt, most behajthatsz egy kis plusz összeget rajta. Ez pedig már polgári per, sérelemdíj követelésével! Itt jöhet szóba az, hogy miatta elvesztetted az állásod, vagy olyan fülébe is jutott, aki az előléptetésedért felelt. Az meg elhitte. Az emberek minden rosszat elhisznek, a pletyka az úr, blikk kicsiben. De továbbmegyek, nem kell konkrét káreseményt felmutass, a jó hírnevednek is van egy ára, jogod van hozzá, személyiségi jog, alapvető jog, maga a becsület. A társadalmi. Amit senkinek sincs joga önszorgalomból befeketíteni!

Szóljatok hozzá! Vitatkozzatok! Keressetek példákat, kössetek bele! Aki jogász vagy wannabe, itt gyakorolhat. A munkánk maga a konfrontáció, face to face is bírni kell majd idegekkel. Szóval hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jogodbanall.blog.hu/api/trackback/id/tr8916228254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.08. 16:37:10

A profi ezt úgy csinálja, hogy nem azt mondja, hogy pl. "tolvaj gazember vagy", hanem azt "olyan vagy, mint egy tolvaj gazember". Ez esetben már nem rágalmazás.

pestiNő 2020.10.08. 18:24:56

@MAXVAL birсaman közíró: jajaja, a hangosbeszélőbe, amikor ezt mondod, kissé jobb a helyzet :D igen amúgy, nagyon sokat lehet finomítani, mikor már nem áll meg a dolog. csak hát szerencsére vagy épp ellenkezőleg, az emberek dühösen kevésbé gondolkodnak racionálisan. ahhoz óriási önfegyelem és önuralom kell, azt meg nem oktatják az iskolában. panem et circenses!

Hauptrichter2 2020.10.08. 21:48:18

Felejtsétek el a rágalmazás miatti feljelentést, bármilyen durva, minősített esetes volt is, bárhány ember előtt történt is, bármennyire dokumentált is. Elhajtanak vele, "nem történt itt semmi" lesz a vége. Tapasztalatból mondom, nem érdekli a téma a bíróságot, és még ki is magyarázzák, hogy a fehér NEM fehér.

supernem 2020.10.09. 09:09:31

Én ismerek olyat, aki perre ment és nyert. Mondjuk könnyű volt bizonyítani, mert a faszbukon ment a rágalmazás és keményen. Ráment az ismerősöm vállalkozása, meg pár év az életéből az ideg miatt, de megérte.

BKleo 2020.10.09. 09:33:25

Pont egy ehhez hasonló dolog megy most az interneten, instagramon.
Adott egy hölgy, aki köztudottan csal, károsít meg embereket évek óta, erről bizonyítékok, számlakivonatok, beszélgetések vannak.
Adott a másik fél, aki ezeket a bizonyítékokat megjelentette nagy közönség előtt, a szóban forgó személy megnevezése nélkül, adatok kitakarásával.
Most ez a hölgy, mindenkit fenyeget, hogy beperel és feljelent mindenféle becsületsértését, meg hasonló dolgokért.
Tegnap már olyanokat is mondott, hogy mindenki aki követi ezt az oldalt, azoknak megy az ügyvédi levél. Én is követtem őket, kicsit megvagyok ijedve, mit tudnak ilyen esetben tenni?
Tudnák büntetni ezt az insta oldalt? A mögötte lévő személyek ismeretlenek, de én is beküldtem a sztorimat a megkárosításomról és lassan nem tudom kinek higgyek.

CoolKoon 2020.10.09. 09:49:35

@supernem: Ufff, amikor már az illető megélhetése is rámegy, akkor tényleg durva a dolog. Hiába, mindig mondom, hogy a világ tele van rohadékokkal.

CoolKoon 2020.10.09. 09:51:24

@pestiNő: Ami azt illeti, akik a "panem et circenses"-t biztosítják, általában pont hogy nagyon is ügyelnek arra, hogy mit mondanak, és főleg hogy kinek/kiről mondják. Mondjuk ez nem is annyira meglepő, lévén hogy az esetek 90%-ában képzett jogászokról van szó ugyebár.

CoolKoon 2020.10.09. 09:59:47

@BKleo: Amíg személyes adatok nincsenek a nyilvánosságra hozott képeken és az elmesélt történetekben, addig küldhetnek ügyvédi levelet/felszólítást akár százat, mehet a kandallóba mind. Ja nem, el kell őket tenni, és személyes adatokkal való visszaélés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tenni (ugyanis hogyha tényleg megérkezik a levél, akkor az azt jelenti, hogy valaki kiadta az adatokat, az IG pedig nem szokott csak úgy adatokat kiadni a felhasználóiról).
Ha a történetben meg van nevezve az illető, akkor igen, megtörténhet, hogy becsületsértési pert indít az illető rohadék szélhámos mindenki ellen, aki ilyen sztorikat közöl. Ez esetben viszont nincs mit tenni, bele kell állni egy ilyen perbe és el kell menni a bíróságra, mert az ilyen patkánymocsok férgek nem állnak le. És persze a csalás miatti feljelentésnek már rég meg kellett volna lennie természetesen (és ismeretlen tettes ellen, ügyelve arra, hogy a konkrét elkövető NE legyen megnevezve a feljelentésben). A legjobb egyébként, ha a sztorit megírja valamilyen újság is, mert szerintem az is komoly hivatkozási alap lehet egy ilyen ügyben.

CoolKoon 2020.10.09. 10:01:33

@Bunkóné Barom Ildikó: Tudtommal többször elmeszelték azt a barmot a hazudozásaiért. Ha pedig magánszemélybe szállna bele (aki nem közszereplő), simán elmeszelnék megint.

Makacs Folt 2020.10.09. 10:02:05

Oké, de akkor most a Fideszt, vagy személyesen Orbánc Vityát kell feljelenteni, amiért Soros Györgyöt Magyarország elleni összeesküvéssel rágalmazta? Ha jól emlékszem, a rendőrség hivatalosan is megállapította, hogy nem létezik ilyen összeesküvés.

Alexandros Kilianus 2020.10.09. 10:17:59

Valós tény állítása is kimerít(het)i a rágalmazás tényállását, amennyiben az alkalmas a becsület csorbítására. Tehát lehet tolvaj valaki, de ha nem így ismeri a környezete és más előtt tolvajozzák le, akkor megvalósul a bűncselekmény. Más kérdés, hogy ilyenkor van helye a valóság bizonyításának. Amit pedig négyszemközt közöl a fél a másikkal, az nem rágalmazás.
süti beállítások módosítása