Jogesetek, jogi fogalmak a mindennapok gyakorlatából.

Jogodban áll

Jogodban áll

Az (jog)anyag nem vész el, csak átalakul!

avagy a Magyar Közlöny híreinek különféle interpretációi

2020. október 04. - pestiNő

Sok bába között elvész a gyerek (Krúdy! ti.! vö.! stb.!), nemde? Szavamra! Najó, nem ezt a kifejezést használtam, mikor belefutottam a 4! cikkébe, de úgy emlékszem, vagy Ford Fairlane-től vagy CarbiB-től idéztem hirtelen.

Amikor több kézen fut át egy hír, az olyan, mint az a játék, mikor sorban áll egy csomó emberke és egymásnak kell megsúgni valamit. A sor végén álló már egy totál torz üzenetet kap.

Hadd mutassam ezt be a Magyar Közlöny esetében egy Schöpflin György nevével fémjelzett cikk kapcsán, ami ab start HVG cikk lehet. (https://hvg.hu/itthon/20201002_schopflin_gyorgy_nagykovet). Ebben még említik, hogy a diplomata neve mellett nem szerepel nagykövetség, térség, hogy hová szólhat a megbízatása, így valószínűsítik, hogy más jellegű a feladata (gyanús!). A 444 már ez utóbbi feltételezést is kihagyja, már csak annyit ír, "A köztársasági elnöki határozatból nem derül ki, hogy melyik ország magyar külképviseletén teljesít majd szolgálatot a korábban fideszes európai parlamenti képviselőként dolgozó Schöpflin" (https://444.hu/2020/10/03/nagykovet-lett-schopflin-gyorgy-volt-fideszes-ep-kepviselo). Hmm...

Ha jobban és akár laikusként is megnézzük a Magyar Közlöny idézett számát, láthatjuk, hogy még egy halom másik nagyköveti poszt cserélt gazdát, és miután e lista véget ért, páran kaptak külön nagyköveti rangot. Igen, "csak" rangot. Épületet meg kis helyes lobogót a fekete Mercire nem. 

A diplomata léthez diplomáciai rang is jár, de a legfőbb rangot a külgazdasági- és külügyminiszter előterjesztése alapján a köztársasági elnök adhatja meg. 

Alapja a külképviseletekről és a tartós külszolgálatról szóló 2016. évi LXXIII. törvény is:

  1. § (1) A köztársasági elnök a külpolitikáért felelős miniszter javaslatára a kormánytisztviselőnek rendkívüli követ és meghatalmazott miniszteri, valamint rendkívüli és meghatalmazott nagyköveti rangot adományozhat.

Tehát kinek adományozza? A kormánytisztviselőnek. Ehhez nem feltétlen társul megbízatás, ez egy rangadományozás, amelyet a jogalkotó a köztársasági elnökhöz rendel. 

Ez csak egyetlen ártatlan példa arra, hogy mennyire torzítható egy elég egyértelmű információ a sajtó által. Mindenki kicsit elvesz, mindenki kicsit hozzátesz. Nincs ez másképp az igazán lényeges jogi jellegű információkkal, így a t. Olvasót is arra bíztatom, hogy nézzen utána a dolgoknak, amelyek érintik jogait, jogos érdekeit, mert a sajtó az nem mindig készpénz. Mint mikor a 4 befosatta az embereket, hogy a 7kerben 2 milláért meg kell váltani parkolóhelyeket a már meglévő lakáskiadóknak is (valójában az új lakások mellé kellett, de mindegy.) 

Szóval, childhood is over, gyerekek. Az ide illő videó a hangulat megteremtéséhez, mára, csak itt, csak most:

https://www.tiktok.com/@alistair_draws/video/6857154090862972166 

ps. A blog feltámadt!


A bejegyzés trackback címe:

https://jogodbanall.blog.hu/api/trackback/id/tr9916226728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.05. 15:59:41

Szerinted nem felháborqtó, hogy a kinevezés előtt Áder nem konzultált Soros civiljeivel???

pestiNő 2020.10.05. 16:05:16

@MAXVAL birсaman közíró: mindig örülök a témába vágó kommenteknek, ezért csak egy javaslattal élek: szerintem a legjobb cél az lenne, hogy a mai napon tessék elkezdeni hajat növeszteni és egy jó három év múlva el is lehet ajándékozni. Addig is kvíz: az Alaptörvény ide illő passzusát ki találja meg?

desw 2020.10.05. 16:07:37

Nincs itt semmi érdekes: éberen kell tartani a baloldali nyájat is!

Legalább a 444 objektív és független, nem-e?? :DDDDDDDDD

desw 2020.10.05. 16:10:14

@pestiNő:

"az Alaptörvény ide illő passzusát ki találja meg? "

A Google! Mit nyertem?

pestiNő 2020.10.07. 13:21:05

@desw: rengeteg virtuális szeretetet, a keresésed loggolását, etc. (amúgy nem rossz ötlet a nyereményjáték sem, hogy legyen valami tétje! valami értelmeset, ne mondjuk a régi római jog könyvemet, ami akkor és azóta sem volt jó semmire sem)
süti beállítások módosítása