Jogesetek, jogi fogalmak a mindennapok gyakorlatából.

Jogodban áll

Jogodban áll

Gyermektartás fizetésének kikényszerítése - ha van munkabér

2017. március 02. - pestiNő

Általános gondolatok

Több ezer szülőt érint a kérdés, és bizonyára sok fórum is foglalkozik vele. Minden eset más, mégis törekedni kell ezt a sokszínű ügyet egy palettában rendszerezni. Bejegyzésem nem szakmai fórumoknak, hanem az ügy végpontján állóknak szól, akiknek leírom, hogyan induljanak el ebben az ügyben.

Számtalan alkalommal marad el a gyermektartás, teljesen mindegy, milyen indokkal. Kérem ezúton is a tisztelt olvasót arra, hogy ne foglalkozzon az adós kifogásaival. Egy rossz adós mindent kitalál, hogy magát mentse. Elment luxusutazásra vagy drága volt az új iPhone, ki kellett segíteni a barátnőjét a körmösnél, már mindenét árulja a vaterán avagy a zálogház látogatója már minden családtagja - majd hazatérnek a 30-50-70 milliós családi házaikba és jót röhögnek a markukba. Nem. A gyermektartás komoly dolog, azt az arra kötelezett minden hónapban előre fizeti a gyermekeinek (az együttélő szülőnek), annak elmulasztása jogkövetkezményekkel jár, amelyeket ha a gyermektartásra jogosult, gyermekeivel együttélő szülő elmulaszt érvényesíteni, hibát követ el, ugyanis ő maga a saját kárára, a saját szükségletei terhére is köteles tartani a gyermeket, értem itt azt, hogy köteles fizetni mindent, ami a gyermek igénye, még akkor is, ha a saját szükséges kiadásait nem tudja fedezni. Az, hogy az adós bejelenti, nem fizet az adott hónapban, mert fel kellett újítania a házát, nem kell figyelembe venni. 

Egy hónappal tartozik. Mit tegyek?

Tapasztalataim szerint sok esetben teljesen felesleges a könyörgés és teljesen felesleges a fenyegetés is bírósággal, rendőrséggel, bármilyen eljárással. Egyszerűen hatástalan, a tartásdíj fizetésére kötelezett adós mossa kezeit, hogy ő márpedig szólt, hogy nem fizet, legyünk türelemmel. És te? Te mit mondasz majd a boltban vagy a postán vagy bárhol, ahol fizetned kell? Hogy legyenek türelemmel? Nem. Nincs türelmi idő ennél a típusú juttatásnál. Egy hónapos csúszásnál, ha a szavak már nem érvényesítik a követelést, majd a hatóságok megteszik. De hol kezdjük? A gyámhatóság jó kiindulópont, ha teljesen tanácstalanul állunk a helyzethez, mert ellátnak a hasznos, gyakorlati tanácsokkal, ugyanakkor a nem a gyámhatóság feladata a gyermektartás behajtása. Tapasztalataim szerint a segítséget kérő szülőhöz empatikusan állnak hozzá, békítőleg lépnek fel, a helyzet emberi módon történő tisztázása érdekében. Ne féljünk továbbmenni. A blogposzt címéből is következőleg most azt a helyzetet mutatom be, amikor ismerjük az adós munkáltatóját.

Szükségünk van tehát a következőkre:

- munkáltató nevére és címére - ha a címet nem ismerjük, az ingyenes Céginfó az adott napon fellelhető adatokat ingyenesen tartalmazza, elég csak rákeresni

- az adós legszükségesebb adatait: pontos név, születési hely és idő, anyja neve. A bejelentett lakcím ismeretének hiánya nem okoz semmilyen hátrányos elbírálást! A bíróság, mint eljáró hatóság áttételesen hozzáfér majd a személy- és lakcímnyilvántartáshoz, így célhoz kötött adatigényléssel élhet ezzel kapcsolatban más hatóság felé. 

- ismernünk kell a saját válóperi iratainkat, az abban foglalt tartásdíj pontos összegét, és a határozat számát

- ez egy lejárt követelés, töltsük ki azt a mezőt, ahol erre vonatkozólag kérnek adatokat

Olvassuk el és töltsük ki a nyomtatványt 5 példányban, ne felejtsük aláírni. Az eljárás tárgyi költségmentes, így nem kell semmilyen illetéket leróni, azaz nem kerül semmibe, ugyanakkor az állam levonhatja saját költségeit és amennyiben ügyvéddel járunk el, ezt a költséget is nekünk kell megelőlegezni. Természetesen a jogosan felmerült költségeinket (a levélküldemény díjától az ügyvédünk díján át színes a skála) az adóson fogják behajtani, így befektetett pénzünket visszakapjuk. 

Példa nyomtatványra: 

http://birosag.hu/allampolgaroknak/nyomtatvanyok-urlapok/vegrehajtasi-nyomtatvanyok-31-2012(vl29)-kim-rendelet

FONTOS: az 5 eredeti példányt annál a bíróságnál kell benyújtani személyesen vagy postai úton (ajánlott legyen, és kérjünk számlát a saját nevünkre!), amelyik a válóperünket bonyolította. 

Ha mégis utal, mert megtudja, megindult a végrehajtás? A te kötelezettséged ekkor az, hogy írásban ezt jelzed a bíróság felé. Megjegyzés: igyekezzünk a tartásdíjkövetelést azon az úton és módon megkapni, ahogyan az az ítéletben van, így például ha ez átutalás, ragaszkodjunk ahhoz! Nem vagyunk kötelesek a nyílt utcán számolgatni egy hozzánk vágott boríték tartalmát, hogy az akkor most mennyi is, és vajon nem hamis pénzzel szúrták ki a szemünket. Ne írjunk alá semmit, amit az orrunk elé tolnak, utólag szinte bármi odaírható az aláírásunk fölé, hogy átvettünk az adóstól x millió forintot. Mindent ésszel!

Több hónappal és/vagy rendszeresen tartozik már. Mit tegyek?

Ha nem cselekedünk az első adandó alkalommal, az adós elkényelmesedik. Rájön, ezzel az emberrel bármit meg lehet tenni és megy, kiváltja a következő repülőjegyét Balira. 

A rendszeres tartozók ellen egy másik sor áll rendelkezésre ugyanezen a nyomtatványon, ilyenkor azt kell kitölteni, ami a jövőre vonatkozó kérés. 

FONTOS: csak maximum 6 hónapnyi elmaradást fognak rajta behajtani, tehát a mai naptól számított 6 hónapra visszamenőleg lehet csak kérvényezni, hogy megkaphassuk a tartásdíjat. 

A visszaeső nem fizetők esetében fáradjunk be a gyermekek lakhelye szerinti Rendőrségre, ahol készséggel állnak majd rendelkezésünkre a feljelentés kapcsán. Igen, a feljelentést meg kell tenni, ennél a pontnál is teljesen hiábavaló a félelem. Az adós érdeke a félelemkeltés, a félelemben tartás, a lelki zsarolás, esetlegesen különböző tettlegességig fajuló cselekmények, legyen az bántalmazás vagy személyes megkeresések, dobálózás az utcán. Ha egy erőszakos, agresszív személlyel van dolgunk, és az nem jelentkezett be semmilyen dühkitörést kezelő tréningre, akkor is állnunk kell a sarat. Ne mi tartozzunk közüzemi számlákkal, tartozzon az adós. Fordítsuk meg a helyzetet. Egy ilyen ember vajon tekintettel lenne ránk fordított helyzetben? Egyetlen percig sem, ne legyenek illúzióink. Az adós mindennel bepróbálkozik majd: őrült vagy, rosszul bánsz a pénzzel, rosszul bánsz a gyerekekkel, csak és kizárólag annak érdekében, hogy meggyengítsen, magát mentse és igazolja. Ezek a gyenge próbálkozások ne járjanak sikerrel senkinél! Tehát a cél: rendőségi feljelentés. Jó, de mi történik utána, kérdezik tőlem sokan. Az esetet a rendőrség, mint nyomozó hatóság komolyan kezeli,  megindul a büntetőeljárás. Ne féljünk e kifejezéstől, gondoljunk arra, mi az, amiért harcolunk, ez pedig a gyermekeink megélhetése, ha már ilyen függő helyzetbe kerültünk. Megindul a nyomozás, értesítik az adóst, akit itt már inkább szólítsunk gyanúsítottnak vagy terheltnek, hogy ideje lesz vallomást tennie. Kikérdezik az ügy minden apró részletéről, ami igen kellemetlen perceket tartogat majd neki. Az eljárásnak visszatartó ereje van, jelentősége is inkább ebben rejlik. 

Mi fog történni?

Ideális esetben a munkáltató megkapja a letiltó végzést, majd ahelyett, hogy az adósunknak utalná a munkabérét, azt helyette mi fogjuk megkapni. A munkáltató készfizető kezessé válhat nagyon könnyen, ha ezt nem teszi meg, ez pedig annyit jelent, hogy az adós helyett neki kell helytállnia a mi követelésünkkel szemben, ő is bekerül ebbe az ördögi körbe. Na ez az a státusz, amire egyetlen munkáltató sem vágyik! Elképzelhető tehát, hogy részleteiben, elképzelhető, hogy teljes egészében kapjuk a pénzt, ez is olyan mozzanat, amit az ügyek sokszínűsége miatt nem lehet előre definiálni. 

Lényeg: mi pénzhez jutunk, viszonylag gyorsan és könnyen, ugyanakkor senkinek sem ajánlom a késlekedést, mivel azért ennek az ügytípusnak is van időtényezője. Egy hónap - azt mondod kevés, előfordul. Egy hónap - akinek te tartozol, az például korlátoz egy közszolgáltatást, vagy késedelmi kamatokkal sújt. Ezer példát lehetne hozni, ki nem lesz rád tekintettel, mikor te leszel az adós és állsz türelmet kérve. 

Kedves Szülő! Szándékosan nem használtam nemek szerinti megkülönböztetést, mivel teljesen mindegy, melyik nem képviselői jutnak ebbe a méltatlan helyzetbe, egyelőek vagyunk. Minden érintett Szülőtársat, ugyanúgy mint szülő, mint jogász, csak bíztatni tudok arra, hogy a fenti cselekmények ellen határozottan lépjen fel. Nem fog tetszeni ez a másik félnek? Valóban nem fog. De nem is ez a cél. 

Ha bizonytalannak érzed magad, keress fel egy jó ügyvédet, ha magad jársz el, menj be a gyámhatósághoz, a rendőséghez, hívd fel a bíróságot, hogy pontosan mi a teendőd. Segíteni fognak. Ismerd a jogaidat, mert mindez már a bőrödre megy!

Következő posztomban azzal az esettel foglalkozom majd, amikor nincs letiltható munkabér, ellenben van bankszámlakövetelés vagy ingóság vagy ingatlan. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jogodbanall.blog.hu/api/trackback/id/tr9512306761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csaba71 2017.03.02. 23:42:09

Egy apuka vagyok, akit a volt felesége megcsalt a házasságunk alatt. A biróságon, amikor elválasztootak bennünket egymástól mégis a volt feleségemnek itélték meg a gyerekeket, pedig én teremtettem otthon, vettem autót (amit a mai napig a volt feleségem használ és egy vasat nem fizet nekem érte, pedig a nevemen van), minden nap elmentem dolgozni, minden pénzt hazaadtam, stb.
A fenti cikk szomorú példája annak, hogy a cikkiró semmibe veszi a "kirúgott apukák" helyzetét. Ugyanis a válás során az apukák többsége nemcsak lelkileg, anyagilag is a padlóra kerül. Ezt egyetlen anya sem érti meg, pedig tudomásul kellene venniük, hogy csak akkor tudok én is gyerektartást fizetni, ha van elég bevételem ahhoz, hogy egyáltalán élni tudjak!!! Kedves anyukák iszonyúan értenek ahhoz, hogyan kell kizsigerelni a volt férjüket. Természetesen kivételt képeznek itt azok, akik szándékosan nem fizetnek, de nem ez a többség. Ráadásul az anyának is van egy roppant fontos dolga: a volt férjet rendszeresen (!) tákékoztatni kell a gyerek(ek) egészségi állapotárol, tanulmányi eredményeikről, meg minden egyébről. Erre törvény van, mely elmulasztása esetén törvényesen megtagadható a gyerektartás fizetése a férfi részéről. Erről kevesen tudnak, de egy fontos dolog !!! Én 2015-ben váltam el és azóta semmilyen (!!!) tájékoztatást nem kaptam a volt feleségemtől a gyerekek dolgaival kapcsolatban. Úgyhogy a fenti törvény értelmében birósági eljárás kell kezdeményezni a olt feleséggel szemben, valamint kezdeményezni a gyerektartás fizetésének felfüggesztését. Ez fontos dolog, hiszen nemcsak az anyáé a gyermek(ek), hanem az apáé is.
Remélem a cikkiró megirja azt a verziót is, hogy milyen kötelességek vonatkoznak az anyára is, mert a fenti cikk csak az anya jogiról szól. Azért irom azt, hogy az anya jogairól szól, mert a biróságok kifejezetten ellenségesek az apákkal szemben. Nem vesznek figyelembe semmit az apák hekyzetével kapcsolatban, emiatt sok apa lehetetlen helyzetbe kerül. Hangsúlyozom, azokra az apákra gondolok, akik a házasság alatt is törődtek a gyerekekkel, nem pedig azokra, akik italoztak vagy bántalmaztak. Azokat én is elitélem.
Szóval kedves cikkiró, legyen kedves megirni azt is, hogy a kisemmizett apáknak milyen jogai vannak az anyával szemben.
Várom az irásukat.

Tisztetelettel:
Egy kisemmizett apa.

swGuru 2017.03.03. 00:07:43

Egyszeru. Miutan magadnak iteltetted a hazat, a vagyont, a gyerekeket, es megiteltetted melle a gyerektartast, meg juttasd is bortonbe az embert, aki szeretett es bizott benned. Es talan meg a sirjaba is sikerul eljuttatnod, es akkor elegedetten dorzsolheted a kezeidet, es lehetsz boldog azzal a ferfival, aki miatt kidobtad a ferjedet. Ennyi...

2017.03.03. 03:25:18

Nem értek egyet ezzel a poszttal de azt elhiszem hogy vannak akiknél csak ez válik be. Vagy ez sem mert megegyezik a munkáltatójával, hogy papíron rúgja ki, nincs mit letiltani a fizetésből, de feketén bejár dolgozni.
Vagy elhagyja az országot, külföldi cégnél, külföldön vállal állást és máris nem olyan egyszerű a fizetésből való letiltás mint ahogy egyesek gondolják.
Furcsának találom azt is hogy a Posztíró nem is jegyzi meg sehol hogy azért elsősorban az emberi megegyezésre kellene törekedni.
Ha egy munkáltató nem szeret fizetési meghagyást kapni a kerületi bíróságtól akkor az is elképzelhető hogy szerencsétlen nem fizető szülő épp egy friss próbaidős melót veszít el a drágalátos házastársa miatt, mert mint írtad a munkáltatók ilyesmibe valóban nem szeretnek belefolyni.
Szóval a hivatalokkal való ügyintézés, rendőrségnél való feljelentgetés kétélű fegyver, ami olyan éles hogy a szépreményű követelőzö szülő esetleg anyagilag beborítja az egész családot pluszba ha a válás nem lenne elég.
Emberek gondolkodjunk mielőtt ilyesmit tervezünk! Ésszel, szívvel, lélekkel!

Burgermeister 2017.03.03. 04:38:44

Nyomtatvány kitöltése, ezen jot röhögtem! :) Legutóbb a postán egy nő, ismétlem nő (sajnos nem lehet számmal leírni hogy nő, pedig megérdemelné mind) nem tudta a csomagot megcímezni, nyomtatványt szarul töltötte ki. :) De a faszbukot tudja nyomatni. Na ennyit ezekről.
Minden férfinak javasolnám, hogy házasságot ne kössön, ha mégis akkor vagyonjogi szerződés legyen!!!

2017.03.03. 07:40:50

@Csaba71:

Ezen a területen nem változott semmi. Velem több, mint húsz évvel ezelőtt játszotta el volt feleségem ugyanezt. Ma már csak mosolygok rajta, de akkoriban egyáltalán nem volt vicces, semmilyen szempontból. Ma ott tartunk, hogy a gyerekkel nincs kapcsolatom, hála a "gondos" anyai törődésnek.
Szóval csak kitartást tudok kívánni neked, de benne van, hogy annyira ellened neveli a gyereket, hogy nem lesz normális kapcsolatod vele. Jobb esetben, később, ha a gyerek már nagyobb lesz, talán változik a helyzet, de biztos ebben sem lehetsz.

Az "apai jogokról" pedig csupán annyit, hogy elméletben ugyan léteznek, de a gyakorlat teljesen mást mutat. Mehetsz ugyan bíróságra, még az is lehet, hogy igazat adnak neked (sok példát azért nem láttam még erre a bírói gyakorlatra), de az exed mindezt érzelmileg fogja a gyereken keresztül leverni rajtad.

így megy ez. Bizalom ide, vagy oda, a házassági vagyonjogi szerződés jó dolog. Megvéd a kisemmizéstől. Persze erre a "szerelem ködében" nem sok férfi gondol. Sajnos.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.03. 09:23:27

Jogász vagyok, nő és két egyetemista lányom van. Arra nevelem őket, hogy legyenek önfoglalkoztatók és el tudják tartani az EGY gyereküket. Ennek az egy gyereknek bárki lehet az apja, de soha ne éljenek a gyerek apjával. Ez mindenki dolgát leegyszerűsíti, senki nincs zsarolható helyzetben és ez jót tesz a párkapcsolatnak is, meg a gyereknek is.

A mai világban az apu-anyu házasságban neveli a közös gyereket felállás csak a bajok forrása lehet.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.03. 09:31:34

Ha fiam lenne, azt tanácsolnám neki, hogy 22 évesen keressen fel két spermabankot, aztán köttesse el az ondóvezetékét. Ha úgy érzi, hogy már nem bír gyerek nélkül élni, keressen béranyát.

Lehet köpködni.

Bontópert éppen azért nem vállalok, mert hányinger, ahogyan az emberek viselkednek egymással és a gyerekükkel, ha megromlik a kapcsolat.

pestiNő 2017.03.03. 10:22:55

@Burgermeister: szexista felfogásával nem, a házassági vagyonjogi szerződéssel kapcsolatos nézeteivel ellenben maximálisan egyetértek. Hamarosan következő poszt témája is lesz eme jogügylet fontosságának hangsúlyozása.

@Csaba71: Én csak azt tudom mondani, éljen az apai jogaival, keresse fel a helyi gyámhatóságot, kulturált módon fognak Önnek segíteni. Az autója pedig a leírás szerint az Ön jogos tulajdonában áll, így bármikor birtokba veheti, rendelkezhet vele, azaz eladhatja, bérbe is adhatja. Most éppen valamiféle szívességi használatban lehet akkor, ha erről a bontóper során a vagyonmegosztásnál nem döntöttek. A jogokkal élni kell, a kötelezettségeket betartani, ezt ítélkezés nélkül mondom. Ne adja fel.

@swGuru: Sajnálom, ha tapasztalatból beszél, ilyen is előfordul, millió ügy között. Mivel a blog inkább jogi természetű, mint magánéleti, csak annyit szeretnék mondani, hogy maximálisan átérzem a helyzetét.

@Je ne suis pas Charlie Hebdo!: Nagyon egyetértek azzal a gondolattal, amit útravalóként ad a gyermekeinek. Én magam is el fogom ezt nekik mondani, szinte szórol szóra. Gyakorlatias, reális, felelősségteljes, még ha kissé megosztó is. Mégis az életre készít fel és nem lesznek meglepetések, illetve csökkenthető az előfordulásuk.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.03. 11:03:13

@pestiNő: A szexista felfogással én - egyebek mellett - azért sem értek egyet, mert ismerek egy pénzügyi vonalon osztályvezetőként dolgozó harmincas férfit, aki felháborodottan mutatta nekem az általa írt és postaládába bedobott levelet, amit a "hülye posta visszahozott" .
Nézem a levelet: címzettként saját magát tüntette fel a jobb alsó sarokban, a bal felső sarokba pedig beírta a címzettet. :(

Amikor jeleztem, hogy ez így nem jó, azt válaszolta: miért kell postán levelezni, ha e-mail is van. Ezzel viszont egyet kellett értenem.

Én is láttam olyan fiatal nőt a postán, aki első Vaterás csomagjának címzésével szerencsétlenkedett. Senki nem születik úgy, hogy tud borítékot, csomagot címezni, az internet korában ez már nem napi rutin.
Mi még tanultuk az ilyesmit az iskolában. Még azt is tanultuk, hogy a hivatalos levélben mit kell feltüntetni, hiszen akkoriban a hivatalokban még nem volt ügyfélszolgálat.

Zweig 2017.03.07. 22:02:03

Értem én, hogy minden nö csak azért vállal gyereket, hogy majd késöbb jól kisemmizhesse gyermeke apját. És szegény férfiak meg milyen katasztrófális helyzetben vannak az exük miatt. De! akkor meg tudná nekem valaki mondani, hogy miért van az, hogy Magyarországon a létminimumon és az alatt élök döntö többsége a nyugdíjas és a gyermekét egyedül nevelö szülö? Márpedig ha minen elvált anya olyan marha rafkós, hogy az utolsó gatyájából is kiforgassa a férjét, akkor nem lehet, hogy minimum mercedessel kellene mindnek járni és hatalmas házakban lakni? Ehhez képest az általam ismert gyermeküket egyedül nevelö anyák inkább másfél szobás panelban laknak és busszal járnak.

aproblemamegoldo 2019.06.07. 21:58:02

@pestiNő: Mikor jön ki a következő blogbejegyzésed, arra vonatkozóan, mi van akkor, ha nincs letiltható jövedelem. Kíváncsian várom... :)
süti beállítások módosítása