Jogesetek, jogi fogalmak a mindennapok gyakorlatából.

Jogodban áll

Jogodban áll

Házasság előtt ezt gondold át - avagy két fontos fogalom, amit ismerni kell

2017. március 03. - pestiNő

Általános gondolatok

Amikor mindenki az időjárás kegyessége és a meghívó iniciáléjának dőlésszöge iránt aggódik, a házasuló feleknek egészen másról kellene elgondolkodniuk. Egyrészt a szüleink idején nem igazán volt köztudatban az, hogy ezt a nagyszerű jogintézményt előzetesen nagyon pontosan átgondolják, másrészt semelyik iskolai tananyagban sem szerepelt, hogy mégis mivel jár az ügy, általánosan elmondható, hogy nem figyelünk a részletekre. Pedig mint tudjuk, az ördög ott rejtőzik. Mindenek előtt azt tanácsolom, hogy még egyszer, utoljára, még az anyakönyvvezetőhöz vezető úton gondoljuk át azt az igent, hogy mi vezetett oda, hogy valóban ez volna az, amit ép ésszel akarunk. Ha kétségünk merül fel, egy halovány, apró, motoszkáló gondolat, ne hesegessük el - ez az döntés ugyanis kihatással lesz életünk összes további percére, egészen a válásig, ha pedig közös gyermek is születik vagy örökbefogadással válik azzá, halálunk napjáig meghatározó tényező lesz. 

Mai posztom témája tehát - teljesség igénye nélkül, mivel erről vaskos könyvek szólnak - házasság olyan jogi következményei, amelyek akkor vésődnek először a tudatunkba, amikor már késő.

Úristen, házas ember leszek!

A félelem jogos, de nem azért, amiért elsőre ez ugrik be. A házasság ugyanis életközösség, vagyonközösség is, az érzelmi oldalával a blog csak érintőlegesen hivatott foglalkozni. Maradjunk tehát ott, ami később a legjobban tud fájni: vagyonközösség. De mit jelent ez? A polgári törvénykönyvben található a válasz, miszerint a házasságkötés napjától, tehát aznaptól megszületik a házastársak közös vagyona, ezt pontosan meghatározza a tövény, ám ha kicsit tovább olvasunk, megtaláljuk a különvagyonunk fogalmának leírását is. E kettő fogalommal olyan szinten kellene tisztában lenni, mint amikor az Egyesült Államokban (a filmekben is ugye) felolvassák a Miranda-elvet a gyanúsítottnak. "Jogában áll hallgatni, ..."

Közös vagyon: 

I. A tulajdonjognak mindazok a tárgyai, továbbá mindazok a vagyoni értékű jogok (pénzben kifejezhető jogok, mint pl. haszonélvezet, földhasználati jogok, stb.) és követelések, amelyeket a házastársak a vagyonközösség fennállása alatt akár együttesen, akár külön-külön szereznek. Továbbá: a közös vagyontárgyak terhei és – ha a törvény másként nem rendelkezik – közösen viselik bármelyik házastárs által a vagyonközösség fennállása alatt vállalt kötelezettségből eredő tartozásokat.

Ide értve a fizetésedet, ingót (mindent, ami nem ingatlan, ez szép meghatározás rá), ingatlant, a drága jó hiteleket is, ugyanis az adósság is közös, ha akkor keletkezik, amikor nem kéne, azaz a házasság időtartama alatt. No meg az is öröklődik, de ezt majd máskor. Ne feledjük el a gyakorlat példáit: közös lesz a hitel közös tulajdonban álló ingaltanon és különvagyoni ingatlanon is, ha vagy olyan hülye, hogy mondjuk egy hitelkiváltásnál adóstársa leszel a házastársadnak anélkül, hogy az ingatlanon tulajdont szereznél, vagyis a te neved sehol máshol nem szerepel majd, csak az "adós fizess" mezőben, ha esetleg a drága házastárs elfelejt törleszteni. Hogy miért kerülhetsz ide? Megmondom. A bank csak így ad a házastársadnak a különvagyonára kedvezőbb hitelt, ha téged bevon a hitelügyletbe, biztosítékként. Aláírod, és nagyon rosszul teszed, mert a bankot nem érdekli majd a válásod, maradsz benne a hitelügyletben, ha a főadós nem fizet, akkor rajtad fogják keresni a havi törlesztőt, és hiába az ingatlan a végrehajtás biztosítéka, évek, mire a bank onnan próbálja visszaszerezni a követelését, te már idegileg sehol sem leszel. De aláírtad, mert jó házastárs vagy, és mert a párod kedvesen megfenyeget, hogy akkor ő el is válik, ha nem körmölöd oda a neved közjegyző jelenlétében. Ne tedd. NE. Nincs az a szerelem, ami ekkora rizikót vállaljon, hogy utána te szépen csendben tönkremész, vagy zsarolhatóvá válsz, hogy márpedig nem váltanak ki téged másik adóstárssal, míg világ a világ. Inkább a válás ezerszer, mint hogy ide kerülj, és számos példát tudnak mondani gyakorló ügyvédek sajnos.

II. A különvagyonnak az a haszna, amely a házassági életközösség fennállása alatt a kezelési, fenntartási költségek és a terhek levonása után fennmarad, közös vagyon. Magyarul ha van egy lakásod, ami már megvolt a házasságkötés előtt, kiadod, annak a haszna közös vagyon lesz, miután leadóztad. Vagy éppen ha tetszik, ha nem: amit a drága jó házastárs felvesz osztalékként egy cégből, az is közös vagyon, még ha el is titkolná, akkor is. 

III. Az a különvagyonhoz tartozó vagyontárgy, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép, ötévi házassági életközösség után közös vagyonná válik. Magyarul vett egy sütőt, ami az övé volt, de ha kibírtál 5 teljes évet, közös lesz. 

Különvagyon:

Nem tartoznak a közös vagyonba azok a vagyontárgyak, terhek illetve tartozások, amelyek különvagyonnak minősülnek. Ez egy viszonylag egyszerűbb lista:

- az a vagyontárgy, amelyet szerződésben a különvagyonának nyilvánítottak,

- a házassági vagyonközösség létrejöttekor meglévő vagyontárgy,

- a házassági életközösség fennállása alatt általa örökölt vagy részére ajándékozott vagyontárgy,

- az olyan életbiztosítási szerződés kedvezményezettjeként kapott biztosítási összeg, amelyben nem maga a szerződő fél a kedvezményezett,

- a házastársat mint a szellemi alkotások és egyéb szellemi javak létrehozóját megillető vagyoni jogok, kivéve a vagyonközösség fennállása alatt esedékes díjakat,

- a személyét ért sérelemért kapott juttatás,

- a személyes használatára szolgáló és szokásos mértékű, illetve mennyiségű vagyontárgy,

- a különvagyona értékén szerzett vagyontárgy és a különvagyona helyébe lépő értéktérítés.

És a különvagyoni terhek:

1. A házastárs különvagyonát terheli a törvényen alapuló tartás kivételével az a tartozás, amely a házassági életközösség megkezdése előtt keletkezett jogcímen alapul. A lényeges szavak, a tartozás, ami a nehéz döntés előtt keletkezett. 

2. A különvagyonhoz tartozik a különvagyoni vagyontárgy terhe és a külön adósságnak minősülő tartozás kamata. És ha van eszünk, az is marad.

3. Végül a tartozások: ide tartozik az életközösség fennállása alatt keletkezett olyan tartozás,

a) amely a különvagyon megszerzésével vagy fenntartásával jár együtt, kivéve a különvagyon hasznának megszerzésével és a házastársak által közösen használt vagy hasznosított vagyontárgy fenntartásával összefüggő kiadást; b) amely a házastársnak különvagyonára vonatkozó rendelkezéséből eredő kötelezettségen alapul; c) amelyet a házastárs a közös vagyon terhére a másik házastárs egyetértése nélkül ingyenesen vállalt; és d) amelyet a házastárs jogellenes és szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartásával okozott, ha a tartozás a másik házastárs gazdagodását meghaladja.

Összességében

Ha nem kötöttünk házassági vagyonjogi szerződést sem a házasság előtt, sem alatt, akkor nagy valószínűséggel a váláskor tesszük majd meg, kivéve, ha a bíróság dönt közös vagyonunk további sorsáról. Vannak extrém esetek ugyan, amikor szüleink, jóakaróink az égvilágon semmit sem hagynak hivatalosan a nevünkön, vagy a nevünkre venni, de a trükközők száma még mindig kevesebb, mint a váláskor vitás feleké. 

A házasulandó feleknek véleményem szerint inkább azon kellene alaposan elgondolkodniuk, mi tévők legyenek, ha ne adj' Isten beüt a válság és a házasfél a legenyhébb kifejezéssel élve nem lesz együttműködő és fejvesztve menti a vagyont, még azt is, ami jog szerint megilleti a másikat. De ez ismét egy másik bejegyzés témája lehet.

 

Hamarosan folytatom további családi jogi ügyekkel, végrehajtási ügyekkel, de tervezem a számomra nagyon kedves alkotmányjogi kérdés feszegetését, az emberi jogok területére lépve az élethez való jog kérdéskörén belül az eutanázia jogi problematikáját vesézni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://jogodbanall.blog.hu/api/trackback/id/tr2912309493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanalmas 2017.03.04. 03:27:16

:D

Szerintem akik a házasságot vagyonjogi szerződéssel akarják elindítani, azok ne házasodjanak össze. Gyereket meg pláne ne csináljanak, de ha igen, kössenek rá milliós életbiztosítást, mert meghalhat. (szarkazmus tábla)

2017.03.04. 04:33:45

@szanalmas: akik gumival szexelnek, azok inkább ne is szexeljenek.
Akik biztonsági övet becsatolva autóznak, azok inkább ne vezessenek.
Akik munkaszerződést kötnek, mielőtt dolgozni kezdenének, azok ne is dolgozzanak inkább.
Aki biztosítást köt a családtagjára, az inkább...

Amúgy meg fogsz lepődni, de családtagokra szoktak biztosítást kötni. Sőt a gyerek jövőbeli egyetemi tanulmányaira is szoktak biztosítás formájában félretenni pénzt.

Abban egyetértek, hogy ma házasodni butaság.
De aki egy ilyen szerződést köt (igen, a házasság eleve egy polgári jogi szerződés, mindenféle joghatásokkal!), az miért ne kötne egy olyan szerződést, ami védi a felek érdekeit egy esetleges szerződésszegés, szerződés felbontása esetén is.

Akár tetszik, akár nem, a házasság felbontásához a jog, a törvény akkor is fűz joghatásokat, ha a felek nem kötöttek házassági vagyonjogi szerződést. Miért lenne ördögtől való az, ha a felek a törvényi rendelkezésektől eltérően szabályoznák a vagyonjogi kérdéseket?
Olyan ez, mint ha elítélnéd azt, aki végrendeletet készít, mert nem akarja, hogy a törvényes öröklés rendje szerint szálljon át a vagyona a jogutódaira.

Ha neked az megfelel, hogy az törvény alapján a bíróság esetleg felosztja majd a vagyonodat válás esetén, akkor nem kell házassági vagyonjogi szerződést kötnöd. Ez ilyen egyszerű.

2017.03.04. 05:56:42

En egy dolgot emlitenej anit meg kell fontolni: kevesebb lesz a szex. Ez 100 %

LúzerMan 2017.03.04. 07:27:53

KUNTYI:
Melyik az az étel, ami 90%-kal csökkenti a nők nemi étvágyát? Az esküvői torta.

A házasság egy összetett, nehéz, de szép dolog. A legnagyobb lelkesedéssel bele lépve is lehet, hogy nem úgy sül el, mint ahogy tervezik. De csak teljes erőbedobással szabad belemenni. Valószínűleg nem mindenkinek való sport.
Egy válás könnyen lehet, hogy a normális emberekből is előhozza az állatot. Ezen egy szerződés jogilag segíthet, de tartok tőle, hogy érzelmileg, emberileg nem.
Mindent összevetve azt tanácsolom a fiataloknak, hogy házasodjanak össze, de előtte jól gondolják meg! Szakképzett, külső segítséggel (lelkész, pszichológus) hasznos lehet végiggondolni a miérteket.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.03.04. 08:21:53

@szanalmas:

Így igaz. Aki nem biztos társában, az hagyja el őt. Ez a tiszta megoldás.

looking4 2017.03.04. 08:52:47

@szanalmas , @MaxVal BircaMan ELEMZŐ :

A házasság maga is egy szerződés, amiben aláírod, hogy minden jövőbeli vagyonod/tartozásod KÖZÖS lesz. Tekintve, hogy a házasságok fele válás és a maradék jelentős része is csak azért nem válik el mert nem tudnának külön-külön megélni (vagyon hiányában) elég ostoba aki nem köt házassági szerződést! (ha szegény, ha gazdag most)

20-30-40-50 évig eltart -jó esetben - egy házasság. Ennyi idő alatt rengeteg dolog történik, emberek és élethelyzetek változnak. Ha minden rendben akkor tökmindegy van-e házassági szerződés, ha meg nincs rendben akkor jó ha van....

2017.03.04. 08:53:45

@MaxVal BircaMan ELEMZŐ: erről szól a házassági vagyonjogi szerződés, hogy ha már házasságkötés után rendül meg a bizalom, akkor ne legyen kifosztva anyagilag az ember, csak mert elválik.

@szanalmas: egy közösen kiötlött, mindkét félnek megfelelő házassági vagyonjogi szerződés alapján felosztani a vagyont semmivel nem tisztességtelenebb vagy alávalóbb, mint a polgári törvénykönyv szabályaira bízni, hogy ki viheti a kanapét és ki kapja a mosógépet.

2017.03.04. 09:12:06

@LúzerMan: "Egy válás könnyen lehet, hogy a normális emberekből is előhozza az állatot. Ezen egy szerződés jogilag segíthet, de tartok tőle, hogy érzelmileg, emberileg nem."

Az emberek állatiasodása ellen nem véd semmi. De erre nem is vállalkozik a szerződés. Csak a vagyoni viszonyokat fektetik le előre. Az is valami. Szerződés nélkül még durvább hajtépés lenne egy válás esetén.

Nekem van olyan távoli rokonom, aki gazdag családból származik elvett egy szintén gazdag családból származó nőt, tiszta szerelem, nem akartak semmiféle házassági vagyonjogi szerződéssel bíbelődni. Természetesen vettek egy hatalmas házat, de arra a pénzt a két gazdag család közül a fiú családja tolta oda. És a fiú apja javasolta, hogy ugyan kedveli a menyét, de azért ezt a pénzt ők a fiuknak szánták, a különvagyonának, foglalják ezt szerződésbe... a fiú ellenkezett, hogy ugyan, ez felesleges. De lett szerződés végül. Aztán 8 év után a pár elvált, nem éppen békés módon és így máris nem tűnik olyan butaságnak, hogy különvagyont határoztak meg.

"Valószínűleg nem mindenkinek való sport."

Ezt határozottan így gondolom. Szerintem az emberek kb. 20%-ának habitusához illik a házasság (de persze csak megfelelő partnerrel, amit nyilván nem mindenki talál majd meg, aki 20%-ba tartozik), a többinek inkább az időleges, lazább kapcsolatok megfelelőek.

Sokan nem is a partnerükbe szerelmesek, hanem magába a házasságba. Volt ilyen nőm, aki mindenáron házasodni akart, ezért bárkibe bele tudott szeretni, ami persze nem szerelem volt, hanem kétségbeesett révbeérési próbálkozás, ő a házasság gondolatára izgult fel. De 8-10 szexpartner után 30 év felett már nem biztos, hogy benne látták a férfiak a megfelelő feleségjelöltet.

desw 2017.03.04. 09:34:51

Házasság előtt a legfontosabb átgondolni a házasságot! Faszé' kell?

2017.03.04. 10:02:21

@desw: néhány adminisztratív, jogi probléma esetében teljesen jogosnak, ésszerűnek tartom, hogy valaki házasodni akar. Például állampolgárságot, letelepedési engedélyt akar szerezni házasság által vagy mondjuk Amerikában illegális bevándorlóként él és házasságkötéssel rendezné a státusát.
Ilyenekre tudok hirtelen gondolni. Meg esetleg ha valami állami támogatáshoz megkövetelik, de ez meg külön geciség az állam részéről.
Egyéb esetben tényleg teljesen felesleges. Illetve golddiggerek szempontjából jó üzlet.

Je ne suis pas Charlie Hebdo! 2017.03.04. 10:51:49

A házasság minden szempontból tökéletesen elavult jogintézmény. Nincs időm hosszabban kivesézni, de eredetileg a házasság jogintézménye többgenerációs nagycsaládos életformában azért jött létre, mert a férfi és a nő nem rendelkezett azonos jogokkal, ezért a csonka jogképességgel rendelkező nőt ezzel a szerződéssel helyezték át apja családjából annak a férfinek a családjába, aki a gyermeke apja lehetett .
Ezt a rogyadozó intézményt próbálja megtámogatni a házassági vagyonjogi szerződés, ami lényegében fából vaskarika, a semminél jobb, de nem igazán tudja megoldani a problémát.

Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy a párkapcsolat vagyonjogi anomáliái nem csak házasságban jelentkezhetnek. Egy kolléganőm nyolc évig élet élettársi kapcsolatban úgy, hogy a kialakult gyakorlat szerint ő fizette a közös életvitel költségeit (saját lakásában laktak, a rezsit, kaját, ruházkodást, tisztálkodást, háztartási eszközök pótlását a nő fizette), a pasija pedig gyűjtötte a "pénzüket", azaz félretette a teljes fizetését a saját bankszámláján. 8 év után a pasi egyszerűen lelépett - bankszámlástul.

szanalmas 2017.03.04. 11:24:06

@karandash: Szép próbálkozás, gondolom, "túl vagy már néhány szörnyű csalódáson"!

De normál esetben (egy nem vegasi házasság előtt), a közös élet, esetleg gyerekek tervezésekor, jópár hónap, év ismerettség, szex után, a "jóban-rosszban, egészségben-betegségben, míg a halál el nem választ" komolyanvétele előtt kis idővel, baromira kíváncsi lennék arra a 2-3 mondatos felvezetésre amivel a szerződés szükségességét veti fel valaki élete leendő párjának, a teljes bizalom glóriája alatt.
Nyilván most nem venném figyelembe azokat az eseteket, amikor mindkét szerelmes már a második, harmadik, stb. házasságot követően találja meg sokadszorra a "most már biztos, hogy nem tévedek" nagy Őt, mert ott akár esélyes a dolog.
De mondhatni, a Sheldon Cooper karaktereket kivéve eléggé abszurd, és életszerűtlen a dolog, bár nem célom az ügyvédek tiszteletdíjának a megrövidítése, de én tutira bizonytalanul pislognék egy ilyen esetben, és figyelmeztető jelnek venném, hogy valami gond van az emberismeretemmel! :D
Nyilván lehet hivatkozni még mindenféle statisztikákra, de normál esetben pont azért házasodnak össze a párok,-ben mert úgy gondolják, hogy ők nem tévedhetnek, mint előttük sokan, de ez természetes dolog, hisz nincs ellenkező tapasztalatuk, de aki meg megkérdőjelezni két ifjú szerelmes házasulási szándékának komolyságát, az idióta. Nem szeretnm megmagyarázni, hogy miért.
Ettől már az is ésszerűbb, ha jogszabállyal köteleznék a házasulandókat a vagyonfelmérésre, mondjuk ez is egy baromság, de nem kelti a bizonytalanság, bizalmatlanság látszatát. De akkor már bele kéne venni, a születendő közös gyerekek százalékos részesedését a vagyonértékekből. Vannak még ötleteim, hogyan lehetne emberélet szabályozást csinálni, és akkor már gondolkodni sem kell, csak vegetálni, a mint '984-ben!

desw 2017.03.04. 11:40:34

@szanalmas:

"Nyilván lehet hivatkozni még mindenféle statisztikákra, de normál esetben pont azért házasodnak össze a párok,-ben mert úgy gondolják, hogy ők nem tévedhetnek, mint előttük sokan, de ez természetes dolog, hisz nincs ellenkező tapasztalatuk, de aki meg megkérdőjelezni két ifjú szerelmes házasulási szándékának komolyságát, az idióta. Nem szeretnm megmagyarázni, hogy miért."

Tudod: "Okos ember más kárán, hülye a sajátján tanul!" Végülis ez is egyfajta természetes szelekció :DDD

Mi lenne a világgal, ha mindent csak a saját tapasztalatunk alapján ítélnénk meg? Minek tanulunk akkor történelmet, minek olvasunk . . .

"Ettől már az is ésszerűbb, ha jogszabállyal köteleznék a házasulandókat a vagyonfelmérésre,"

Van már ilyen. A házassági szerződés csak megkönnyíti a válást. Élettársi viszonyban is van közösen szerzett és hozott vagyon, ott is lehetne osztozkodni, csak ritkán szokás.

desw 2017.03.04. 11:46:24

@karandash:

Nincs az az előny, ami megérne nekem ekkora hátrányt! :DD

Költsek egy valag pénzt az eskűvőre, aztán pár év múlva meg az ügyvédre? Kizárt!

Meg aztán úgy érzem, hogy papírok nélkül valahogy jobban figyelünk egymásra, mert könnyebb kilépni.

szanalmas 2017.03.04. 11:51:51

"Tudod: "Okos ember más kárán, hülye a sajátján tanul!" Végülis ez is egyfajta természetes szelekció :DDD

Mi lenne a világgal, ha mindent csak a saját tapasztalatunk alapján ítélnénk meg? Minek tanulunk akkor történelmet, minek olvasunk . . ."

Ki kell fejleszteni a szert, amivel már az anyatejjel magába szívhatja az ember a bizalmatlanságot!

desw 2017.03.04. 12:03:38

@szanalmas:

Utasként bekötöd az biztonsági övet? Miért? Nem bízol a sofőrben? Pedig sokkal kisebb az esélye egy karambolnak, mint egy válásnak vagy rossz házasságnak.

A statisztika szerint nagy esély van a válásra, így egy szerződés nem bizalmatlanság, csak előrelátás (racionális gondolkodás).

Egyébként inkább vagyok bizalmatlan, mint balek!

szanalmas 2017.03.04. 12:17:00

@desw: Azt hiszem, pont azzal kezdtem a legelején, hogy nem kötelező a házasság. Aki mindig racionálisan gondolkodik, az nyilván nem házasodik. Egyébként attól, hogy bizalmatlan vagy, még simán lehetsz balek is. Höhö!

desw 2017.03.04. 12:24:17

@szanalmas:

"Egyébként attól, hogy bizalmatlan vagy, még simán lehetsz balek is. Höhö! "

:DDDD Ez igaz!

desw 2017.03.04. 12:27:51

@szanalmas:

"Azt hiszem, pont azzal kezdtem a legelején, hogy nem kötelező a házasság. Aki mindig racionálisan gondolkodik, az nyilván nem házasodik."

Élettársi-együttélési viszonyban is lehet civakodni, ott is van közös ill. hozott vagyon, nem a házasság a döntő igazából.

desw 2017.03.04. 13:13:19

@szanalmas:

Ez igaz! A végén úgyis kiderül, hogy az örömlány olcsóbb és jobb!

Drednaught 2017.03.04. 13:54:10

Soha, soha ne nősüljetek meg, könyörgöm!
Garantálom neked a sárkányt, a kevés(és furamód nagyon szarrá váló) szexet és az anyagi kizsigerelést.
Nagyon egyszerű oka van ennek: nem nevelnek ma már nőket arra, hogy alkalmasak legyenek rá.
Ha mégis ragaszkodtok a papírhoz, akkor csakis külföldi csajt szabad.
Ismétlem: SOHA!

desw 2017.03.04. 14:13:59

@Drednaught:

:DDDD +1

Én bírom mások esküvőjét. Csomót röhögök mások naívságán (még senkinek nem sikerült, de majd nekik), ingyen finomakat kajákok és vedelek az esküvőn, aztán pár év múlva a válás után a búfelejtő bulin is.
süti beállítások módosítása